De opkomst van de fidget spinners

Ze zijn er al enkele jaren, maar zijn sinds kort ook een rage in Nederland: de fidget spinners. Fidget spinners zijn kleine apparaatjes die bestaan uit een kogellager en een buitenkant die je met je vingers hier omheen kunt laten draaien. Het doel van deze nieuwst gadget is het reduceren van stress en het verbeteren van de concentratie na gebruik. In Amerika is dit speelgoed al langer een rage. Dit moet je weten over de opkomst van de fidget spinners.

Fidget spinners op scholen

In Amerika en Groot-Brittannië komen fidget spinners al een aantal jaren negatief in het nieuws. Op veel scholen beklagen leraren zich over het gebruik van het speelgoed. Ze zijn daarbij vooral bang dat kinderen zich alleen nog maar op de spinner kunnen concentreren en niet meer op de lessen. Toch gaan er ook veel positieve geluiden op. Uit onderzoek is gebleken dat het speelgoed ook kan helpen tegen stress, ADHD, autisme en dat het zelfs juist zou helpen om kinderen en volwassenen zich beter te laten concentreren. De groep leraren die deze visie ondersteunt is ook behoorlijk groot.

Onderzoek

In eerste instantie waren wetenschappers negatief over de fidget spinners. Zo werd er beweerd dat kinderen met ADHD juist grote bewegingen moeten maken om ze beter te kunnen laten concentreren. Vanwege de kleine bewegingen met de gadgets zou dit geen enkel effect hebben. Sterker nog, het zou juist een afleiding zijn voor kinderen met ADHD. Recent werden deze studies echter nog eens nagekeken en bleek dat de onderzoeken niet van voldoende kwaliteit waren om er daadwerkelijk conclusies uit te kunnen trekken. Bovendien waren de onderzoekers mogelijk bevooroordeeld bij aanvang van het onderzoek.

Wel is gebleken dat fidget spinners helpen bij het doorbreken van slechte gewoontes. Veel mensen hebben schadelijke of irritante manieren om de stress te uiten. Dit kan in de vorm zijn van roken, nagelbijten, het voortdurend klikken van een balpen of het bewegen van de benen tijdens het zitten. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid of gewoon vervelend of irritant voor mensen in de omgeving. Door het gebruiken van een fidget spinner “vergeet” je als het ware je slechte gewoontes. Benieuwd naar fidget spinners? Bekijk ze allemaal!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *