De geschiedenis van de Fidget Spinner

Het is de nieuwste rage, overgewaaid vanuit de Verenigde Staten: fidget spinners. Deze apparaatjes, bestaande uit een kogellager en een buitenkant die hier overheen draait, zijn de stressballen van de 21e eeuw. Ze zijn bedoeld om stress te verminderen en het concentratievermogen te verhogen. Zo hoef je nooit meer met je pen te klikken en daarmee je collega’s te irriteren. Maar hoe is het allemaal begonnen?

Uitvinding

De fidget spinner werd in 1997 uitgevonden door Catherine A. Hettinger in Amerika. Ondanks dat zij hiervoor gepatenteerd werd, is dit inmiddels verlopen en kan iedereen die het maar wil deze gadgets produceren. Daarom duurde het tot dit jaar voordat ze echt op grote schaal geproduceerd gingen worden, het octrooirecht op fidget spinners verviel namelijk na 20 jaar. Ze worden tegenwoordig in allerlei soorten en maten gemaakt, waaronder ook de fidget cubes, die (zoals de naam al zegt) de vorm van een kubus hebben. Deze zijn al 2016 gelanceerd en werden in Amerika al snel een rage. In tegenstelling tot de fidget spinners, kunnen de cubes niet draaien en zit het stressverlichtende element in het indrukken van de verschillende knopjes die op de cubes bevestigd zijn.

Fidget spinners

Dit jaar is dus begonnen met de massaproductie van de fidget spinners. Deze verdrongen de fidget cubes al vrij snel, omdat het draaien veel dynamischer oogde dan het saai indrukken van de knopjes op de cubes. Bovendien waren de fidgets niet alleen maar stressverlichter, maar het werd nu ook een stuk speelgoed waarmee je jezelf kon vermaken. Daarom begonnen gebruikers al snel trucjes te ontwikkelen om er de show mee te stelen. Zoals met alle rages tegenwoordig, begonnen er al snel filmpjes op Youtube te verschijnen van gebruikers die hun eigen trucs hadden bedacht. Hierdoor nam de animo voor de spinners natuurlijk toe.

Wat ook hielp waren de lage prijzen en de eenvoud van de gadgets, waardoor het makkelijk was om je eigen spinner te maken of aan te passen. Dat de spinners ook nog eens eenvoudig mee te namen zijn, droeg er ook aan bij. De grote klapper kwam uiteindelijk toen ADHD-experts met de claim kwamen dat het gebruik van de spinners misschien ook wel goed zou kunnen zijn voor kinderen met ADHD of autisme. Benieuwd naar de verschillende soorten fidget spinners die er op markt zijn? Bekijk het nieuwste aanbod op www.fidgetspinner.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *